Case: GerBiili vanhusten ja vammaisten apuna Kanta-Hämeessä

Helena Lehkonen
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen hallituksen jäsen, aluevaltuustoryhmän pj. (Kok.)
Tietoa kirjoittajasta
Helena Lehkonen on Kanta-Hämeen hyvinvointialueen hallituksen jäsen ja kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja. Hän on ollut mukana kuntapolitiikassa useita kausia. Lehkonen on kasvatustieteen tohtori ja pitkäaikainen yrittäjä.

Juha Isosuo
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuuston pj. (Kok.)
Tietoa kirjoittajasta
Juha Isosuo on Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja. Ennen eläköitymistään hän toimii pitkään Hämeenlinnan kaupungin eri tehtävissä; viimeiset 22 vuotta apulaiskaupunginjohtajana. Hänellä on vahva kokemus erilaisten yhteisöjen ja yritysten hallitustehtävistä ja toiminnanohjauksesta.
Olisipa niin, ettei vanhuksen aina tarvitse lähteä yksin tai saattajan kanssa päivystykseen jokaisesta vaivastaan. Olisipa niin, ettei ambulanssi aina ole ainoa vaihtoehto vanhuksen tai vammaisen akuuttiin vaivaan. Ja olisipa niin, ettei päivystys kuormittuisi potilaista, joita voidaan auttaa omassa kodissaan, heille tutussa ympäristössä.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella mainittuihin toiveisiin on jo nyt ollut mahdollista vastata. Ei aina, mutta usein. Oma Hämeen kotisairaalan ja ensihoidon yhteinen liikkuva yksikkö GerBiili aloitti toimintansa maaliskuussa 2024. GerBiili tukee kotihoidon ja palveluasumisen ammattilaisia heidän vaativissa tehtävissään tarjoamalla sairaanhoidollista osaamista heidän käyttöönsä. GerBiili myös tuottaa yöaikaista palvelua kotisairaalan palliatiivisille ja akuuteille potilaille.
Gerbiilin tavoitteena on hoitaa asiakasta tutussa ympäristössä ja estää asiakkaiden tarpeetonta ajautumista päivystykseen ja osastoille – ja näin ollen vähentää päivystyksen kuormitusta. Hämeenlinnan seudulla yli 75-vuotiaiden päivystyskäynnit vähenivät puolessa vuodessa viime vuonna 10 prosenttia, kun verrataan samaan aikajaksoon edellisenä vuonna. Sama kehitys on tapahtunut myös Riihimäen ja Forssan seuduilla, joissa uusi GerBiili on otettu käyttöön myöhemmin.
Viime vuoden aikana Gerbiiliksi nimetyllä kotisairaalan ja ensihoidon yhteisellä yksiköllä on ollut maalis-elokuun aikana 1580 asiakasta ja lähes 4000 puhelua tai käyntiä koko Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Se on kotihoidossa ja hoivakodeissa työskentelevien ammattilaisten tuki. Se neuvoo, auttaa ja tekee tarvittaessa kotikäynnin, jolloin voidaan välttää asiakkaan ajautuminen tarpeettomasti päivystykseen.
Asiakas tai hänen omaisensa ei siis voi ”tilata” GerBiiliä, vaan toiminta perustuu ammattilaisten tukeen ja heidän yhteydenottoonsa. Yhteydenoton perusteella ratkaistaan, lähteekö GerBiili asiakkaan luokse. GerBiilin työntekijät voivat tarvittaessa konsultoida lääkärin kanssa, mutta muutoin he tekevät itsenäisiä päätöksiä.
Toiminnan onnistumisen kannalta on ollut aivan keskeistä, että mukaan lähti pelastuksen toimiala. Hämeenlinnan seudulla Gerbiilin käytössä on toimintaan muutettu ambulanssi, jossa on kahden hengen miehistö; ensihoitaja ja sairaanhoitaja. Liikkuvan yksikön tarpeisiin muokattu ambulanssi on paremmin varusteltu kuin tavallinen ambulanssi. Sen avulla voidaan hoitaa myös kiireellisiä tehtäviä koko Kanta-Hämeen alueella. Riihimäen ja Forssan seudulla tehtävään käytetään henkilöautoa. Liikkuvan yksikön autossa on paljon teknologiaa, jolla potilasta voidaan tutkia ja hoito voidaan aloittaa tutussa ympäristössä.
Nimenomaan uuden hyvinvointialueen muodostaminen mahdollisti toimialat ylittävän yhteistyön. Uusi toimintamalli on saanut hyvää palautetta. Asiakastyytyväisyyskyselyn perusteella toimintaa kehitetään kaiken aikaa.
Julkaisija ja tekijänoikeuden haltija:
Kansallinen kulttuurisäätiö s.r. / Ajatuspaja Toivo
Toimitus: Sini Ruohonen
Taitto: Luova toimisto Muka